Q1. Which one of the following is used as a moderator in the nuclear reactor? 
(a) Thorium
(b) Graphite
(c) Radium
(d) Ordinary water
Q2. Which of the following chemicals is used in foam fire extinguishers? 
(a) Aluminium sulphate
(b) Copper sulphate
(c) Cobalt sulphate
(d) Nickel sulphate
Q3. Which one of the following elements is used in the manufacture of safety matches? 
(a) Graphite
(b) Phosphorus
(c) Silicon
(d) Sodium
Q4. Which one is not metal? 
(a) Sulphur
(b) Sugar
(c) Nitrogen
(d) All of these
Q5. Which of the following is the first metal used by man? 
(a) gold
(b) silver
(c) copper
(d) iron
Q6. In isotopes the number of neutrons are—
(a) same
(b) different
(c) both
(d) None of these
Q7. Paraffin wax is 
(a) Ester
(b) Alcohol
(c) Unsaturated hydrocarbon
(d) Saturated hydrocarbon
Q8. pH of human body varies within the range of 
(a) 6.0 to 6.5
(b) 5.5 to 5.8
(c) 7.0 to 7.8
(d) 7.0 to 11.0
Q9. Which has maximum calorific value? 
(a) Fat
(b) Protein
(c) Carbohydrate
(d) Amino acid
Q10. Mildness of shaving cream is enriched by which one of the following? 
(a) Sodium silicate
(b) Free fatty acid
(c) Potassium carbonate
(d) Sodium chloride

Answer Key

1-B

2-A

3-B

4-D

5-C

6-B

7-D

8-C

9-A

10-A

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInShare on Tumblr