Dear Students, we are providing questions for General Awareness section. Today, in this quiz we shall study Geography Questions for MTS Exam, Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam.

Q1. Bacteria was discovered by –
बैक्टीरिया किसके द्वारा खोजा गया 
(a) Antonie van Leeuwenhoek / अन्तोनिए वन लेयूवेन्कोएक
(b) Belarus / बेलारूस
(c) Hugo de Vries / ह्यूगो दे वृएस
(d) Robert Brown / रोबर्ट ब्राउन 


Q2.Anglo-Nubian is a breed of :
एंग्लो – नूबियन किसकी नस्ल है 
(a) sheep / भेड़
(b) goat / बकरी
(c) poultry  / मुर्गी पालन
(d) cattle /पशु 


Q3.What kind of soil is treated with gypsum to make it suitable for cropping ?
फसल को उपयुक्त बनने के लिए जिप्सम के साथ किस तरह की मिट्टी का प्रयोग किया जाता है ?        
(a) Alkaline / एल्कलाइन
(b) Acidic  / अम्लीय
(c) Water-logged  / जलग्रस्त
(d) Soil with excessive clay content / अत्यधिक मिट्टी की सामग्री की मिट्टी के साथ 


Q4.Typhoid fever is caused by –
 टाइफाइड किसके कारण होता है?   
(a) Virus / विषाणु
(b) bacteria  / बैक्टीरिया
(c) fungus / कवक
(d) allergy  / एलर्जी 


Q5.Which of the following blood group is a universal reciptient ? 
 निम्न में से कौन सा रक्त समूह सार्वभौमिक प्राप्तकर्ता है?
(a) A / ए
(b) B / बी
(c) AB / एबी
(d) O / ओ

Click here for more quiz 


Q6.The animal which has become extinct recently in India happens to be 
हाल ही में वह कौन सा पशु हो सकता है जो  भारत में विलुप्त हो चुका है  
(a) Golden cat / स्वर्ण बिल्ली
(b) Cheetah  / चीता
(c) Wooly wolf  /  वूली भेड़िया
(d) Rhinoceros  / गैंडेस


Q7.All the progeny obtained from a single plant by vegetative propagation are called   
वनस्पति प्रचार द्वारा एक एकल पौधे से प्राप्त हुए सभी संतितियों को कहा जाता है? 
(a) Clones / क्लोन
(b) Pure line /शुद्ध रेखा
(c) Indred line / इन्डेड लाइन
(d) Pedigree line/ वंशावली लाइन


Q8.What is a Sponge ?   
 स्पंज क्या है ?
(a) A fungus / कवक
(b) A fossil / अवशेष
(c) A plant / पौधा
(d) An animal / पशु 


Q9.Which of the following blood groups may be present in the children of a couple having blood groups A and B, respectively ?
 रक्त समूह ए और बी के क्रम में क्रमशः एक जोड़े के बच्चों में निम्न रक्त समूह कौन सा मौजूद हो सकता है?
(a) A and B only /  केवल ए और बी
(b) A, B and AB / ए,बी और / एबी
(c) A, B, AB and O / ए,बी,एबी और ओ
(d) AB only / केवल एबी


Q10.Which of the following is known as Vitamin B₁ ? 
 निम्न में से कौन विटामिन बी1 के रूप में जाना जाता है?   
(a) Retinol / रेटिनॉल
(b) Thiamin / थाएमिन
(c) Riboflavin / र्रयिबोफ्लामिन
(d) Ascorbic Acid  / एस्कॉर्बिक अम्ल


Q11.Which is the gland that holds the body’s temperature? 
निम्न में से कौन सी ग्रंथि शरीर का तापमान नियंत्रित करती है ?
(a) Pineal / पीनियल
(b) Pituitary   / पिट्यूटरी
(c) Hypothalamus   / हायपोथाल्मुस
(d) None of these / इनमे से कोई भी नही


Q12.Pathogenic bacteria secrete
 रोगजनक बैक्टीरिया स्रावित करते है:   
(a) Antigens  / ऐन्टिजन
(b) Antibodies  / एंटीबाडीज
(c) Hormones  / होर्मोनेस
(d) Interferons  / इंटरफेरॉन

Q13.Binomial Nomenclature was founded by –
 द्विनाम पद्धति किसके द्वारा खोजा गया ?
(a) Charles Darwin/ चार्ल्स डार्विन
(b) Robert Nucleus / रोबर्ट नुक्लयूस
(c) Carl Linnaeus/ कार्ल लिन्नायूस
(d) LamarckQ / लैमार्क


Q14. Which of the following is induced by Oncogene?
 निम्न में से कौन ओंकोजीन द्वारा प्रेरित है ?
(a) Polio / पोलियो 
(b) Cancer / कैंसर
(c) Diarrhoea / दस्त 
(d) Dengue / डेंगू


Q15. Rodentia Sciurus is the scientific name of –
 रोडेनटिया स्सिउरुस किसका वैज्ञानिक नाम है:
(a) Rat / चूहा 
(b) Platypus /प्लैटिपस
(c) Squirrel / गिलहरी                
(d) Beaver/ बीवर

Answer :

1-a

2-b

3-c

4-b

5-c

6-b

7-a

8-d

9-c

10-b

11-c

12-a

13-c

14-b

15-c

 

 

 

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInShare on Tumblr