Dear Students, we are providing questions for Reasoning section. Today, in this quiz we shall study for SSC/RRB Exam, Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam

Q1. Select the related word/letter/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए. 
A Suitable Boy : Vikram Seth : : Gitanjali : ?
(a) R. K. Narayan
(b) Mulk Raj Anand
(c) RabindraNath Tagore
(d) MunshiPrem Chand

Q2. Select the related word/letter/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए. 
MALAYALAM : MALAYALAM : : SYSTEM : ?
(a) METSYS
(b) TEMSYS
(c) SYSTEMS
(d) MTESYS

Q3. Select the odd word/letter/number pair from the given alternatives.
 दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए. 
(a) Flamingo
(b) Hawk
(c) Monkey
(d) Penguin

Q4. Select the odd word/letter/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए. 
(a) 31
(b) 37
(c) 39
(d) 41

Q5. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला को एक लुप्त पद के साथ दिया गया है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए, जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
Mercury, Venus, Earth, ?
(a) Jupiter
(b) Saturn
(c) Mars
(d) Pluto

Q6. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए.
(a) eno
(b) iqa
(c) ubu
(d) olr

Q7. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द / अक्षर / संख्या ज्ञात कीजिए.
(a) 308
(b) 108
(c) 288
(d) 240

Q8. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला को एक लुप्त पद के साथ दिया गया है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए, जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
RS, WX, ? , GH
(a) BC
(b) AB
(c) CD
(d) EG

Q9. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला को एक लुप्त पद के साथ दिया गया है. दिए गए विकल्पों में से सही विकल्प का चयन कीजिए, जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
10, 22, 46, ?
(a) 90
(b) 91
(c) 95
(d) 94

Q10. Vishu, Pooja, Vishakha, Rani and Ram are sitting in a line. Pooja is third to the extreme right end. Vishu is second to the left of Pooja. Vishakha is to the right of Pooja. Rani is third to the right of Ram, who is the immediate neighbour of Vishu. Who is sitting in the middle?
विशु, पूजा, विशाखा, रानी और राम एक पंक्ति में बैठे हैं. पूजा दाएं अंत से तीसरे स्थान पर है. विशु पूजा के बाएँ से दूसरे स्थान पर है. विशाखा, पूजा के दाएं ओर है. रानी, राम के दाएं ओर से तीसरे स्थान पर है, जो विशु का निकटतम पड़ोसी है. मध्य में कौन बैठा है?
(a) Pooja(पूजा)
(b) Ram(राम )
(c) Visakha(विशाखा)
(d) Rani(रानी)

Answer:

1-d 2-b 3-d 4-c 5-c
6-D 7-A 8-A  9-D  10-A
Share this...
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInShare on Tumblr