Dear Students, we are providing questions for Reasoning section. Today, in this quiz we shall study for SSC/RRB Exam, Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam.

Q1. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
VT, RP, NL, ?
(a) HJ
(b) KL
(c) IJ
(d) JH

Q2. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
3, 7, 13, 27, 53, ?
(a) 105
(b) 106
(c) 107
(d) 103

Q3. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements/कथन:
(I) All pilots are brave men./ सभी पायलट बहादुर पुरुष हैं
(II) All astronauts are pilots./ सभी अंतरिक्ष यात्री पायलट हैं
Conclusion/निष्कर्ष:
(I) All astronauts are brave men./ सभी अंतरिक्ष यात्री बहादुर पुरुष हैं
(II) Some pilots are astronauts./ कुछ पायलट अंतरिक्ष यात्री हैं
(a) Conclusion I follows/ निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows/ निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither I nor II follows/ना ही I और ना ही II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/दोनों I और II अनुसरण करता है

Q4. Ravish is 7 years older than Vikas. Akash is 3 years younger than Ravish. Mohit is 5 years younger than Akash. Who is the youngest among all the four? 
रविश विकास से 7 वर्ष बड़ा हैं.आकाश रविश की तुलना में 3 वर्ष छोटा है. मोहित आकाश की तुलना में 5 वर्ष छोटा हैं. चारों में से सबसे कम आयु का कौन है?
(a) Vikas/ विकास
(b) Ravish/ रविश
(c) Mohit/ मोहित
(d) Akash/ आकाश

Q5. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये
i. Opposite
ii. Optimist
iii. Orthodox
iv. Operation
(a) iii, i, ii, iv
(b) iv, i, ii, iii
(c) ii, i, iii, iv
(d) iv, iii, ii, i

Q6. In a certain code language, “SCENE” is written as “TBFMF”. How is “TRAIN” written in that code language?
एक निश्चित कोड भाषा में, “SCENE” को “TBFMF” के रूप में लिखा जाता है. इस कोड भाषा में “TRAIN” को किस रूप में लिखा जा सकता है?
(a) UQBHO
(b) OHBQU
(c) UQCHO
(d) HOBQU

Click here for more Important Reasoning quiz


Q7. In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गई श्रृंखला में से लुप्त संख्या का चयन करें


(a) 9
(b) 10
(c) 12
(d) 18

Q8. If “S” denotes “multiplied by”, “V” denotes “subtracted from”, “M” denotes “added to” and “L” denotes “divided by”, then 
 यदि “S” का अर्थ “से गुणा”, “V” का अर्थ “से घटा”, “M” का अर्थ “से जमा”  और “L” का अर्थ “से भाग” है, तो 
7 V 13 M 35 L 7 S 6 = ?
(a) 23
(b) 21
(c) 28
(d) 24

Q9. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
निम्नलिखित प्रश्नों में रिक्त स्थानों पर अनुक्रमिक रूप से कौन सा अक्षर आएगा जो वर्ण श्रृंखला को पूरा करेगा?
p_rrq_p_rr_p
(a) qqqp
(b) qpqq
(c) pqqr
(d) rppq

Q10. A is to the west of C. B is to the north-east of A and is equidistant from A and C. In which direction is B with respect to C?
A, B के पश्चिम में है. B,A के उत्तर-पूर्व में है और A और C से समदूरस्थ है. C के संबंध में B किस दिशा में है?
(a) North-east/ उत्तर-पूर्व
(b) North-west/ उत्तर-पश्चिम
(c) East/ पूर्व
(d) South-west/ दक्षिण-पश्चिम

Q11. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘N’ can be represented by 34, 43 etc. and ‘H’ can be represented by 56, 67 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘FLUTE’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है,  उदाहरण ‘N’ को 34, 43 आदि. और ‘H’ को 56, 67 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘FLUTE’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.



(a) 22, 77, 13, 88, 21
(b) 44, 88, 40, 58, 20
(c) 11, 86, 31, 89, 24
(d) 33, 95, 04, 67, 23

Q12. Nikhil is father in law of Tara. Tara is the wife of Rahul. How is Rahul’s brother related to Nikhil?
निखिल तारा के फादर इन लॉ हैं. तारा राहुल की पत्नी है. राहुल का भाई निखिल से किस प्रकार संबंधित हैं?
(a) Brother/भाई
(b) Father/पिता
(c) Son/पुत्र
(d) Father-in-law/फादर इन लॉ

Q13. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

 

Q14. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
Stationery, Pencil, Rubber
दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करने वाले आरेख को पहचानें-
स्टेशनरी, पेंसिल, रबड़



Q15. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा

 

Answer:

1-d

2-c

3-d

4-c

5-b

6-a

7-a

8-d

9-b

10-b

11-a

12-c

13-a

14-d

15-a

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInShare on Tumblr