Dear Students, we are providing Reasoning Questions section. Today, in this quiz we shall study for SSC/RRB Exam, Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam

The Following Reasoning Question are given below:

Q1 –

Q2 –

 Q3 –

 Q4 –

 Q5 –

Options:

1) 21,10,85,96
2) 85,10,31,04
3) 14,02,58,88
4) 20,20,77,56

Correct Answer: 85,10,31,04

Q6– In the following question, select the related word from the given alternatives.

Bark : Dog : : ? : Sparrow

Options:
1) Grunt
2) Snort
3) Howl
4) Chirp
Correct Answer: Chirp

Q7  – In the following question, select the related letters from the given alternatives.

ELQZ : AJOV : : VXTD : ?

Options:
1) GWXE
2) WGCE
3) XWGE
4) WCDE
Correct Answer: WGCE

Q8  – In the following question, select the related number from the given alternatives.

40 : 100 : : 56 : ?

Options:
1) 140
2) 112
3) 118
4) 148
Correct Answer: 140

Q9 – In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Options:
1) Book
2) Pen
3) Pencil
4) Wax Colours
Correct Answer: Book

Q10 – In the following question, select the odd letter group from the given alternatives.

Options:
1) AZF
2) LOQ
3) EVK
4) ZAC
Correct Answer: ZAC

Q11  – In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

Options:
1) 41 – 22

2) 63 – 93

3) 82 – 44

4) 83 – 64

Correct Answer: 63 – 93

QID : 12 – Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

1. Cadartrally
2. Caddisflies
3. Caducities
4. Caddisworms
5. Cadetships

Options:
1) 12453
2) 12534
3) 21345
4) 45213
Correct Answer: 12453

Q13 – A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

ACE, FHJ, KMO, ?

Options:
1) QRS
2) PRT
3) PRU
4) QRV
Correct Answer: PRT

Q14  – In the following question, select the missing number from the given series.

9, 18, 72, 576, ?

Options:
1) 8116
2) 8216
3) 9016
4) 9216
Correct Answer: 9216

Q15  – Poonam told Akshay that “Yesterday she defeated Akshay’s only sister’s daughter Sneha in a school Taekwondo competition.” How is Akshay related to Sneha?

Options:
1) Grandfather
2) Father
3) Cousin
4) Uncle
Correct Answer: Uncle

Q16
– In a row of boys, Tarak is 18th from either end. How many boys are there in the row?

Options:
1) 19
2) 36
3) 35
4) 42
Correct Answer: 35

Q17– In the following question, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

ABSOLUTE

Options:
1) BASE
2) BOSE
3) LOSE
4) SOLVE
Correct Answer: SOLVE

Q18 – In a certain code language, “OPTIMIST” is written as “LKRNRGHG”. How is “PESSIMIST” written in that code language?

Options:
1) HGRNRVKHH

2) HHRNRVKHG

3) VKRNRHGHH

4) KVRNRHHHG

Correct Answer: KVRNRHHHG

Q19  – In the following question, correct the equation by interchanging two signs.

4 – 10 x 5 + 9 ÷ 3 = 51

Options:
1) x and –
2) ÷ and x
3) + and –
4) – and ÷
Correct Answer: + and –

Q20 
– If 12 (20) 16 and 21 (35) 28, then what is value of A in 48 (80) A ?

Options:
1) 50

2) 56

3) 64

4) 72
 Correct Answer: 64

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInShare on Tumblr