Dear Students, we are providing questions for Reasoning section. Today, in this quiz we shall study for SSC/RRB Exam, Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam.

1) AZ, GT, MN, ?, YB

A. KF

B. RX

C. SH

D. TS
Answer : C.
2) AZ, CX, FU, ?

A. IR

B. IV

C. JQ

D. KP

Answer : C.
3) AZ, BY, CX, ?

A. EF

B. GH

C. IJ

D. DW
Answer : D.
4) DKY, FJW, HIU, JHS, ?

A. KGR

B. LFQ

C. KFR

D. LGQ
Answer : D.

5) ?, SIY, OEU, KAQ, GWM, CSI

A. WNE

B. WNB

C. WNE

D. WMC
Answer : D.

6) CMW, HRB, ?, RBL, WGQ, BLV

A. MWG

B. LVF

C. LWG

D. WMX
Answer : A.

7) AZ, GT, MN, ?, YB

A. KF

B. RX

C. SH

D. TS

Answer : C.

8) AZ, CX, FU, ?

A. IR

B. IV

C. JQ

D. KP

Answer : C.

9) AZ, BY, CX, ?

A. EF

B. GH

C. IJ

D. DW

Answer : D.

10) DKY, FJW, HIU, JHS, ?

A. KGR

B. LFQ

C. KFR

D. LGQ

Answer : D.
11) ?, SIY, OEU, KAQ, GWM, CSI

A. WNE

B. WNB

C. WNE

D. WMC

Answer : D.

12) CMW, HRB, ?, RBL, WGQ, BLV

A. MWG

B. LVF

C. LWG

D. WMX

Answer : A.
13) BXJ, ETL, HPN, KLP, ?

A. NHR

B. MHQ

C. MIP

D. NIR
Answer : A.
14) QPO, SRQ, UTS, WVU, ?

A. XVZ

B. ZYA

C. YXW

D. VWX
Answer : C.

15) JE, LH, OL, SQ, ?

A. WV

B. WX

C. VW

D. XW
Answer : D.
16) AD, EH, IL, ?, QT

A. LM

B. MN

C. MP

D. OM
Answer : C.
17) If TRANSFER is coded as RTNAFSRE, then ELEPHANT would be coded as

A. LEPEHATN

B. LEPEAHTN

C. LEEPAHTN

D. LEPEAHNT

Answer : B.

18) In a certain code, PAINTER is written NCGPRGP, then REASON would be written as

A. PCYQMN

B. PGYQMN

C. PGYUMP

D. PGYUPM

Answer : C.

19) In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code ?

A. EOJDJEFM

B. EOJDEJFM

C. MFEJDJOE

D. MFEDJJOE

Answer : A.

20) If VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS be coded ?

A. VXEEIVV

B. VXFFHVV

C. VYEEHVV

D. VYEFIVV

Answer : B.

21) In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as

A. NCPQJG

B. NCQPJG

C. RCPQJK

D. RCTQNC

Answer : A.

22) If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code ?

A. EDRIRL

B. DCQHQK

C. ESJFME

D. FYOBOC

Answer : A.
23) If in a certain language, COUNSEL is coded as BITIRAK, how is GUIDANCE written in that code ?

A. EOHYZKBB

B. FOHYZJBB

C. FPHZZKAB

D. HOHYBJBA
Answer : B.

24) If CIGARETTE is coded as GICERAETT, then DIRECTION will be coded as

A. NOIETCRID

B. RIDTCENOI

C. IRDCTIONE

D. NORTECDII

Answer : B.

25) In a certain code, SYSTEM is SYSMET and NEARER is AENRER. What is the code for FRACTION?

A. CARFNOIT

B. CARFTION

C. FRACNOIT

D. ARFCNOIT
Answer : A.

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInShare on Tumblr