Dear Students, we are providing Reasoning Questions section. Today, in this quiz we shall study for SSC/RRB Exam, Study and Score great marks in the Exam. We wish you all the very best for the exam

The Following Reasoning Question is given below:

1.D tells S “Your mother’s father’s own son is the husband of my sister.” How is D related to S?

a) Sister-in-law

b) Cousin

c)  Aunt

d) Data inadequate

Ans: c)  Aunt

 

Dinesh is Arun’s son. Chetnaya is the mother of Praveen and wife of Dinesh. How is Arun related to Chetanya?

a) Father

b) Uncle

c)  Father-in-law

d) Data inadequate

Ans: c)  Father-in-law

 

2.Pointing to the lady in the photograph, Mayuri said, “Her son’s father is the only son-in-law of my mother”. How is Mayuri related to the lady?

a) Sister

b) Mother

c) Cousin

d) None of these

Ans: d) None of these

 

3.Ashish is brother of Rishabh. Chetali is mother of Babita. Maitri is the sister of Chetali. How is Maitri related to Babita?

a)  Nephew

b)  Niece

c)  Aunt

d) Maternal-Aunt

Ans: c)  Aunt

 

4.Riya is the daughter of Qasim. Meena is the sister of Bilal who is the son of Qasim. How Meena is related to Riya?

a) Cousin

b) Niece

c) Sister

d) Aunt

Ans: c) Sister

 

5.Pointing to a photograph of Hari kishan, Vijendra said, “The father of his sister is the husband of my wife’s mother’. How is Vijendra related to Hari kishan?

a) Brother

b) Brother-in-law

c) Uncle

d) Data inadequate

Ans: b) Brother-in-law

 

6.Milap is Narendra’s brother. Sheela is Deepak’s mother and Milap’s aunt. How is Deepak related to Milap?

a) Sister

b) Cousin

c) Aunt

d) Cannot be determined

Ans: b) Cousin

 

7.Pointing to a photograph, A person said “She is the grandmother of my father’s sister’s son”. How is the woman in the photograph related to the person?

a) Mother

b) Aunt

c) Cousin

d) None of these

Ans: d) None of these

 

8.Piyush is father and Shweta is mother of Nitin who is brother of Jatin. Binod is son of Shweta. Chetna is sister of Binod. How Jatin is related to Chetna?

a) Data inedaquate

b) Cousin

c) Brother

d) Sister

Ans: d) Sister

 

9.D is brother of B. M is brother of B. K is father of M. T is wife of K. How is B related to T?

a) Son

b) Daughter

c)  Son or Daughter

d) Data inadequate

Ans: c)  Son or Daughter

 

10.Pointing to a woman, Nrupesh said, “she is the daughter of my wife’s grandfather’s only child”. How is the woman related to Nrupesh?

a) Wife

b) Sister-in-law

c) Sister

d) Data inadequate

Ans: d) Data inadequate

 

11.Xavier told Yates, “Though I am the son of your father, you are not my brother”. How is Xavier related to Yates?

a) Sister

b) Son

c) Daughter

d) Father

Ans: a) Sister

 

12.Introducing R, N said, his brother’s father is the only son of my grandfather. How is N related to R?

a) Daughter

b) Sister

c) Mother

d) Niece

Ans: b) Sister

 

13.Pointing to a photograph, Tarun said, ‘she is the mother of my brother’s son wife’s daughter. ‘How is Tarun related to the lady?

a) Uncle

b) Daughter-in-law

c) Cousin

d) Brother

Ans: a) Uncle

 

14.A boy goes to see a film and finds a man who is his relative. The man is the husband of the sister of his mother. How Is the man related to the boy?

a) Brother

b) Nephew

c)  Uncle

d) Father

Ans: c)  Uncle

 

15.Leena and Meena were Rohit’s wives. Shalu is Meena’s step-daughter. How was Leena related to Shalu?

a) Sister

b) Mother-in-law

c)  Mother

d) Step-daughter

Ans: c)  Mother

 

16.D has a brother, A. D is the son of C. B is C’s father. In terms of relationship, what is A of B?

a) Son

b) Grandson

c) Brother

d) Grandfather

Ans: b) Grandson

 

17.Anirudh, introducing a girl in a party, said, she is the wife of the grandson of my mother. How is Anirudh related to the girl?

a) Father

b) Grandfather

c) Husband

d) Father-in-law

Ans: d) Father-in-law

 

18.A man said to a woman, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the woman related to the man?

a) Granddaughter

b) Daughter

c) Sister

d) Aunt

Ans: c) Sister

 

19.Ketan and Lalit are brothers. Minakshi and Neetu are sisters. Ketan’s son is Neetu’s brother. How is Lalit related to Minakshi?

(a) Father

(b) Brother

(c) Grandfather

(d) Uncle

Ans: (d) Uncle

 

 

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInShare on Tumblr