General Intelligence and Reasoning [Quiz #01]

Topic – Puzzle                                                                                                                            Max  Time: 15 Minutes

Q.1 Four girls are sitting on a bench to be photographed. Shikha is to the left of Reena. Manju is to the right of Reena. Rita is between Reena and Manju. Who would be second from the left in the photograph?

A. Reena
B. Shikha
C. Manju
D. Rita

Q.2 There are five different houses, A to E, in a row. A is to the right of B and E is to the left of C and right of A. B is to the right of D. Which of the houses is in the middle?

A.A
B. B
C. D
D. E
Q.3 In a March Past, seven persons are standing in a row. Q is standing left to R but right to P. O is standing right to N and left to P. Similarly, S is standing right to R and left to T. Find out who is standing in the middle.
A. P
B. Q
C. R
D. O

Q.4  Five children are sitting in a row. S is sitting next to P but not T. K is sitting next R who is sitting on the extreme left and T is not sitting next to K. Who are sitting adjacent to S?

A. K and P
B. R and P
C. Only P
D. P and T

Q.5  Five girls are sitting in a row. Rashi is not adjacent to Sulekha or Abha. Anuradha is not adjacent to Sulekha. Rashi is adjacent to Monika. Monika is at the middle in the row. Then, Anuradha is adjacent to whom out of the following?

A. Rashi
B. Sulekha
C. Abha
D. Monika

Q.6 Compare the knowledge of persons X, Y, Z, A, B and C in relation to each other: 1. X knows more than A. 2. Y knows as much as B. 3. Z knows less than C. 4. A knows more than Y. The best knowledgeable person amongst all is :

A. X
B. Y
C. A
D. C

Q.7 Five children were administered psychological tests to know their intellectual levels. In the report, psychologists pointed out that the child A is less intelligent than the child B. The child C is less intelligent than the child D. The child B is less intelligent than the child C and child A is more intelligent than the child E. Which child is the most intelligent?

A. A
B.  B
C. D
D. E

Q.8 If (i) P is taller than Q ; (ii) R is shorter than P; (iii) S is taller than T but shorter than Q, Then who among them is the tallest?

A. P
B. Q
C. S
D. T

Q.9 Among five boys, Vineet is taller than Manick, but not as tall as Ravi. Jacob is taller than Dilip but shorter than Manick. Who is the tallest in their group?

A. Ravi
B. Manick
C. Vineet
D. None of these

Q.10 Five boys participated in a competition. Rohit was ranked lower than Sanjay. Vikas was ranked higher than Dinesh. Kamal`s rank was between Rohit and Vikas. Who was ranked highest?

A. Sanjay
B. Vikas
C. Dinesh
D. Kamal

Q.11 In a school, there were five teachers.
A and B were teaching Hindi and English.
C and D were teaching English and Geography.
D and A were teaching Mathematics and Hindi
E and B were teaching History and French.
Who among the teachers was teaching the maximum number of subjects?

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Q.12 In a school, there were five teachers.
A and B were teaching Hindi and English.
C and D were teaching English and Geography.
D and A were teaching Mathematics and Hindi
E and B were teaching History and French.

Which of the following pairs was teaching both Geography and Hindi?

A.A and B
B. B and C
C. C and A
D. D and B
E. None of these

Q.13 In a school, there were five teachers.
A and B were teaching Hindi and English.
C and D were teaching English and Geography.
D and A were teaching Mathematics and Hindi
E and B were teaching History and French.

More than two teachers were teaching which subject?

A. History
B. Hindi
C. French
D. Geography
E. Mathematics

Q.14 In a school, there were five teachers.
A and B were teaching Hindi and English.
C and D were teaching English and Geography.
D and A were teaching Mathematics and Hindi
E and B were teaching History and French.D, B and A were teaching which of the following subjects?

A.English only
B. Hindi and English
C.Hindi only
D.English and Geography
E. Mathematics and Hindi

Q.15 In a school, there were five teachers.
A and B were teaching Hindi and English.
C and D were teaching English and Geography.
D and A were teaching Mathematics and Hindi
E and B were teaching History and French.

Who among the teachers was teaching less than two subjects?

A. A
B. B
C. D
D. Data inadequate
E.There is no such teachers

Q.16 Madhu and Shobha are good in Dramatics and Computer Science.
Anjali and Madhu are good in Computer Science and Physics.
Anjali, Poonam, and Nisha are good in Physics and Mathematics.
Poonam and Shobha are good in History and Dramatics.Who is good in Computer Science, History and Dramatics? 

A. Anjali
B. Madhu
C. Shobha
D. Nisha

Q.17 Madhu and Shobha are good in Dramatics and Computer Science.
Anjali and Madhu are good in Computer Science and Physics.
Anjali, Poonam, and Nisha are good in Physics and Mathematics.
Poonam and Shobha are good in History and Dramatics.Who is good in Physics, Dramatics, and Computer Science?

A. Shobha
B. Poonam
C. Madhu
D. Anjali

Q.18 Madhu and Shobha are good in Dramatics and Computer Science.
Anjali and Madhu are good in Computer Science and Physics.
Anjali, Poonam, and Nisha are good in Physics and Mathematics.
Poonam and Shobha are good in History and Dramatics.Who is the good in Physics, History, and Dramatics?

A. Shobha
B. Poonam
C. Madhu
D. Anjali

Q.19 Madhu and Shobha are good in Dramatics and Computer Science.
Anjali and Madhu are good in Computer Science and Physics.
Anjali, Poonam, and Nisha are good in Physics and Mathematics.
Poonam and Shobha are good in History and Dramatics.Who is good in History, Physics, Computer Science, and Mathematics?

A.Nisha
B. Poonam
C. Madhu
D. Anjali

Q.20 Madhu and Shobha are good in Dramatics and Computer Science.
Anjali and Madhu are good in Computer Science and Physics.
Anjali, Poonam, and Nisha are good in Physics and Mathematics.
Poonam and Shobha are good in History and Dramatics.Who is good in Physics, History, and Mathematics but not in Computer Science?

A.Nisha
B. Poonam
C. Madhu
D. Anjali

Q.21 Four youngmen Raj, Prem, Ved and Ashok are friendly with four girls Sushma, Kushum, Vimla and Poonam.
Sushma and Vimla are friends.
Ved’s girl friend does not like Sushma and Vimla.
Kusum does not care for Ved.
Prem’s girl friend is friendly with Sushma. Sushma does not like Raj.With whom is Sushma friendly?

A. Raj
B. Prem
C. Ved
D. Ashok

Q.22 Four youngmen Raj, Prem, Ved and Ashok are friendly with four girls Sushma, Kushum, Vimla and Poonam.
Sushma and Vimla are friends.
Ved’s girl friend does not like Sushma and Vimla.
Kusum does not care for Ved.
Prem’s girl friend is friendly with Sushma. Sushma does not like Raj.Who is Poonam’s boy friend ?

A. Raj
B. Prem
C. Ved
D. Ashok

Q.23 Ravi is not wearing white and Ajay is not wearing blue.
Ravi and Sohan wear different colours.
Sachin alone wear red. What is Sohan’s colour, if all four of them are wearing different colours? 

A.Red
B. Blue
C.White
D.Can’t say

Q.24 (i)  Kailash, Godvind and Harinder are intelligent.
(ii) Kailash, Rajesh and Jitendra are hard-working.
(iii) Rajesh,Harinder and Jitendra are honest.
(iv) Kailash, Govind and Jitendra are ambitious.Which of the followining persons is neither hard-working nor ambitious ? 

A.Kailash
B. Govind
C.Harinder
D.Rajesh

Q.25 (i)  Kailash, Godvind and Harinder are intelligent.
(ii) Kailash, Rajesh and Jitendra are hard-working.
(iii) Rajesh,Harinder and Jitendra are honest.
(iv) Kailash, Govind and Jitendra are ambitious.Which of the followining persons is neither honest nor hard-working but is ambitious ?

A.Kailash
B. Govind
C.Harinder
D.Rajesh

 Answer Key

 1-D

 2-A

 3-B

 4-D

 5-A

 6-A

 7-C

 8-A

 9-A

 10-A

 11-B

 12-D

 13-B

 14-C

 15-E

 16-C

 17-C

 18-B

 19-D

 20-A

 21-D

 22-C

 23-D

 24-C

 25-B

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInShare on Tumblr